Legalna żywność lokalna

Kupiłam kiedyś jajka. Piękne. Dzieła sztuki. Ich kruche, delikatne skorupki zabarwione były subtelnym, bladym, pastelowo zielonym odcieniem. W życiu nie widziałam tak wspaniałych jajek. I nie chodzi tu bynajmniej o słynne jaja Fabergé, ale o jajka od kurek zielononóżek.

Jajka z szarej strefy.

Locavore - amerykańska ideologia, polska tradycja.

Locavore to ideologia propagująca jedzenie lokalnych produktów. Produktów, które nie przebyły oszałamiająco długiej drogi zanim trafiły na nasz talerz.

Słowo locavore zostało po raz pierwszy użyte w 2005 przez Jessicę Prentice podczas Dni Ochrony Środowiska w San Francisco. Dwa lata później zostało okrzyknięte „Słowem roku” przez Oxford University Press. Jak to się stało, że ruch w ciągu kilku lat zyskał tak wielu zwolenników? Zapewne za sprawą zupełnie nowego podejścia do ekologii i żywienia.

Flagowa żywność narodowa

Pracujemy wytrwale nad jedzlokalnie.pl, tworzymy, testujemy funkcjonalności, piszemy teksty, wyszukujemy najlepszych lokalnych wytwórców i producentów aż tu nagle w ręce wpadają nam flagi. I to nie byle jakie – flagi narodowe wykonane z tradycyjnych, lokalnych produktów, charakterystycznych dla poszczególnych państw. Wielka szkoda, że wśród nich nie znalazła się flaga Polski. Jesteśmy ciekawie z czego Waszym zdaniem powinna się składać?