Locavore - amerykańska ideologia, polska tradycja.

Home » Ogólne » Locavore – amerykańska ideologia, polska tradycja.

Locavore to ideologia propagująca jedzenie lokalnych produktów. Produktów, które nie przebyły oszałamiająco długiej drogi zanim trafiły na nasz talerz.

Słowo locavore zostało po raz pierwszy użyte w 2005 przez Jessicę Prentice podczas Dni Ochrony Środowiska w San Francisco. Dwa lata później zostało okrzyknięte „Słowem roku” przez Oxford University Press. Jak to się stało, że ruch w ciągu kilku lat zyskał tak wielu zwolenników? Zapewne za sprawą zupełnie nowego podejścia do ekologii i żywienia.

Potrzebę zdrowego odżywiania dostrzegano od dawna. Nie zwracano jednak uwagi na to, jaki wpływ na środowisko naturalne oraz na samą jakość pożywienia wywiera globalny transport żywieniowy. Założyciele ruchu locavore jako pierwsi zauważyli, że zanim żywność trafi ostatecznie do odbiorcy musi pokonać setki, jeśli nie tysiące kilometrów, a to niekorzystnie odbija się na środowisku i przede wszystkim, na naszym zdrowiu. Stąd ich nawoływanie do wybierania produktów dostępnych w bliskiej odległości od naszego miejsca zamieszkania. Zdaniem miłośników ruchu propagującego lokalne żywienie, zakupy bezpośrednio od rolnika, w niedużych sklepikach lub targowiskach przyczynią się do wsparcia lokalnej gospodarki.

W Polsce również działa prężnie społeczność Locavore – zachęcam do zapoznania się z ich działalnością na stronie internetowej jemylokalnie.pl.

Nie uważam by ideologia ruchu locavore była w Polsce czymś zupełnie nowym – raczej chwilowo zapomnianym. Dla mnie locavore jest synonimem swojskości. Swojskości, przez którą rozumiem to, co zostało wytworzone na potrzeby gospodarstw domowych. Prosto z serca i ze smakiem. Po chwilowym zachłyśnięciu się hipermaketami, fast foodami i żywnością przetworzoną cieszę się, że wracamy do korzeni. I cieszę się, że jako jedzlokalnie.pl mogę w tym bezpośrednio uczestniczyć.

 

Komentowanie jest zablokowane.